TERUG NAAR DE HOMEPAGE ?? > > KLIK HIER < <

De Oranjeschool.

De school stond aan de Polonia weg  die nu de Jln Imam Bonjol heet. Ontworpen in 1941 en in die jaren was er rondom nog een plantsoen waaraan de hoofdingang lag. Kenmerkend was de toren waarin de warmte uit het gebouw zich moest verzamelen en als door een schoorsteen naar buiten werd afgevoerd.

Aan de v. Linschotenlaan was nog een ingang.

De school had een ingesloten grote speelplaats, omgeven door het gebouw met overdekte wandelgangen en aan één zijde open. En dat heeft de nieuwe school (rechts) ook.

De grijze baksteen muren waren witgepleisterd aan de bovenkant.

De meubeltjes van de kleuterklassen waren in afwisselende kleuren: groen blauw geel rood en grijs.

VERVOLGPAGINAS:

intro pagina oranjeschool
klassefoto's tot 1955
klassefoto's na 1955
nieuwe foto's nov 2007

oranjeschool 2007
Schoolplein anno 2007

Augustus 2007,
Daar waar de Oranjeschool stond ben ik de nieuwe Harapan school binnen gegaan.

In de entree veel hoopgevende fotos aan de wand, maar helaas geen van de oude school.

entree
De dames wilden graag mee op de foto

Hieronder een foto uit ongeveer 1956. Alle kinderen moesten buiten staan voor de president die langs zou komen.

foto van Titia Mooi..

Dezelfde dag, vanaf de straat:

Onderaan deze foto groter
Op de achtergrond de Elisabeth kerk.

Hieronder in het gele kader stond onze school

luchtfoto oranjeschool

KLIK = WEER NAAR BOVEN - CLICK KE ATAS - UP TO TOPOp de pagina van de Pr Beatrix school is ook een luchtfoto

Geen interessante foto's tegengekomen, dan maar een close up van de plaquette :

eerste steen

Het had natuurlijk wel de bewaarde eerste steen van de oranjeschool kunnen zijn, maar nee, het doet een beetje pijn te lezen dat dit nieuwe gebouw hier sinds 1982 staat.

Oranjeschool is niet meer, gelukkig lijkt de Beatrixschool er heel veel op.

Nog een oude oranjeschool foto:

Dezelfde situatie als op de foto links hiervan met ook links de kerktoren, maar nu de leerlingen buiten om te eten en waar de sloot was nu veel bomen.

oranjeschool

KLIK = WEER NAAR BOVEN - CLICK KE ATAS - UP TO TOP
De Elisabeth kerk staat er nog, in volle glorie
Elisabeth kerk
Deze foto is genomen vanaf de overzijde van de Jln Sudirman, naast de rotonde en rechts is het benzine- station. Op de luchtfoto links is deze foto dan ook genomen vanaf het gele kruisje links boven.
Deze foto is genomen vanaf de jalan Sudirman bij het kruisje, meer naar rechts is een grootse rotonde met benzine station waarachter de Prinses Beatrix school.

rotonde

Meer naar rechts, naar het noorden en richting centrum, het benzinestation:

rotonde

Vanaf die rotonde naar het zuiden kijkend ligt het St Elisabeth ziekenhuis

luchtfoto
Geheel links langs de weg was de Oranjeschool

Nu een foto genomen vanaf die plek, geheel links op de foto (bij de rode cirkel) waar de school stond, richting Polonia (zuid-westen) : het St Elisabeth ziekenhuis.

rotonde

Hieronder nog meer foto's van het ziekenhuis, de foto hierboven is de linkse hoek van de op de foto linkervleugel van de oude foto hieronder.

De kerk links met een nieuw pastoriegebouw, waar vroeger een open ruimte was en rechts op de foto heeft de oude oranjeschool gestaan, maar dan meer naar achter.
kerk-school

rechts van de foto hierboven het vervolg op de foto hieronder. De plek van de Oranjeschool. Snuf.

oranjeschool

Hieronder toch nog een foto van de school binnen, een klas van de harapan school.

klas harapan

op de plaats van het binnenterrein ook een hoog gebouw met klassen, hier is het vroegere binnenterrein waar we eens kasti speelden.
kastiveldje

KLIK = WEER NAAR BOVEN - CLICK KE ATAS - UP TO TOP

Aan de overkant van de straat lag het Elisabeth ziekenhuis dat nog steeds het Elisabeth ziekenhuis is.
Foto van ongeveer 1935:

Het meest linkse gebouw van boven nu wat dichterbij en
anno 2007 :

KLIK = WEER NAAR BOVEN - CLICK KE ATAS - UP TO TOP
Hieronder de kapel in het ziekenhuis anno 1935.

De foto van rechts is nu niet meer te maken door het grote aantal bomen en ook nieuwe gebouwen. Het veld rechts voor het ziekenhuis is nu een parkje ter ere van generaal A. Yani. Zal wat plaatjes daarvan bij de foto's over Medan meenemen.

Hier dan het stukje nog zichtbare als van de foto links:

De oude hoofdingang

Aan de zijkant is nog de ingang van de kapel, tegenover de woning van de consul der Nederlanden, Pater Wiro.

Fransiskanes Santa Elisabeth

ingang v. boven geheel links, van enige afstand:

elisabeth

Nogmaals de hoofdingang van het St Elisabeth ziekenhuis van dichterbij, niet meer "gehinderd" door bomen.

Rumah Sakit Santa Elisabet
en enigszins uitvergroot:

elisabeth

Dit prachtige "lambang" (wapen) van het ziekenhuis is van 1992.

KLIK = WEER NAAR BOVEN - CLICK KE ATAS - UP TO TOP
Nog een vergrootte versie van de foto bovenaan, het vroeger ingesloten binnenspeelplaatsje,
het schoolplein nu:
oranjeschool-plein-nu-

en wat meer naar rechts, de galerij die als het ware boven de oranjeschool langs loopt:

oranjeschool-plein-nu-v-boven

wordt vervolgd

KLIK = WEER NAAR BOVEN - CLICK KE ATAS - UP TO TOP

Allemaal buiten in 1957 voor de president die langs gaat komen.
ter ere v sukarno

. .